Skip to main content

Elk merk camera en elk type camera binnen een merk verschillen qua instellingen

Zoveel soorten en typen camera's...

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en stelt andere eisen aan een camera. Niet alleen qua kwaliteit, mogelijkheden en gebruiksgemak, maar ook qua budget, grootte en gewicht!

Er zijn meerdere grote cameramerken, maar binnen een merk zijn er ook nog eens veel verschillende typen. Het is dan ook lastig om aan te geven welke camera voor iemand perfect is!

Vaak hebben merken zowel instapcamera's als camera's voor de serieuze fotoliefhebber en professionals, met verschillende formaten sensors (compactcamera's, bridgecamera's, APS-C en fullframe camera's). 
We zien dat systeemcamera's in opkomst zijn.

Het menu-ontwerp en de fysieke knoppen verschillen enorm tussen merken. De ene camera heeft veel knopjes en schuifjes op de camera, de ander werkt vooral met menu's. Het is deels een kwestie van smaak en deels een kwestie van wennen.

De prijzen van camera's verschillen natuurlijk ook. Je kunt wel in zijn algemeenheid stellen dat kwaliteit geld kost. Dat geldt ook voor lenzen. De kwaliteit van de lens beïnvloedt scherpte, kleurweergave en lichtdoorlatendheid. 

Misschien heb je jouw camera gekocht omdat je al jaren dit merk hebt, op advies van de winkel, of zag je de camera bij iemand die er mooie foto's mee maakt. Ga met onze lessen op ontdekkingsreis en haal alles uit jóuw camera!

Beknopt overzicht camerainstellingen per merk

We hebben getracht voor zes merken camera's een beknopt overzicht te maken van waar een aantal belangrijke instellingen zitten. Dit kan in het begin handig zijn als je lessen gaat volgen. Helaas varieren de instellingen soms ook per type, maar de methodiek blijft vaak per merk in grote lijnen hetzelfde.