Skip to main content

Basiscursus fotografie DSLR of systeemcamera

Beginnerscursus fotografie voor camera's met verwisselbare lenzen

Deze module is opgebouwd uit een aantal lessen en opdrachten. Allereerst leggen we je de basis van de camera uit. Neem de stukken met betrekking tot diafragma, Sluitertijd en ISO goed door. Zij vormen de basis van de fotografie. Daarnaast is er bij elk van deze onderdelen een praktijk voorbeeld. Verderop in deze cursus vind je nog een blok met praktijkvoorbeelden.

De basis

Hieronder vind je de allereerste stappen. Lees rustig de inleiding door en probeer de hoofdstukken, diafraga, sluitertijd en ISO te begrijpen. Is je de werking van diafragma/sluitertijd/ISO niet duidelijk, stel ons dan aanvullende vragen. Immers dit is de basis van de fotografie. We kunnen er niet vaak genoeg op hameren dat dit duidelijk moet zijn.

Bovenstaande drie begrippen (Diafragma, sluitertijd en ISO) vormen samen de belichtingsdriehoek. Op de driehoek zelf gaan we hier niet verder in. Wil je na de beginnerscursus verder gaan, kijk dan in de module Fundamentals. De belichtingsdriehoek komt uitgebreid aan de orde en je leert het verband te kennen en met stops te werken.

Het allerbelangrijkste voor nu is dat je weet wat je diafragma doet, wat je sluitertijd voor een invloed heeft op de foto en hoe ISO je daar soms bij kan helpen.

De belichting

In de volgende stap gaan we voornamelijk in op het feit hoe het komt dat je foto niet goed belicht is en hoe je het kunt oplossen.

 

Scherpstellen en autofocus

Als je bovenstaande lessen volledig begrijpt dan weet je hoe je een foto juist belicht. De beste sluitertijd kiest voor je onderwerp en hoe je de juiste hoeveelheid scherpte diepte in je foto aanbrengt.

Echter er is nog een belangrijk punt waarin het mis kan gaan. De scherpstelling zelf. Er zijn vele manieren om scherp te stellen. In het volgende gedeelte leggen we je uit hoe je exact op het juiste punt scherp stelt en welke methode je daarvoor het beste kunt gebruiken.
Daarnaast staan er nog een drietal lessen die net even wat dieper op de scherp stel materie ingaan.

Lenzen en camera's.....

Een vaak gehoorde opmerking is  "Met een betere lens, had ik een betere foto gemaakt....". Nu ben ik het daar totaal niet mee eens. De fotograaf maakt een foto en een betere foto maak je door op het juiste moment op de juiste plek met de juiste techniek een foto te maken. Aangezien camera's  en lenzen onder techniek vallen kunnen ze hooguit je foto voor 1/3 verbeteren. En zelfs dat is nogal een optimistisch deel. Immers er is meer techniek dan alleen de camera of lens. Los van dit principiële  is het toch verstandig om te kijken naar camera's en lenzen en vooral naar wat voor jou van belang is.

Hieronder vind je een flink stuk algemene uitleg over diverse soorten lenzen. Lees het door en doe er te zijner tijd je voordeel mee. De superzoom lenzen worden i.p. niet behandeld. Deze vallen onder de categorie "one-size-fits-all". Kort door de bocht komt dat er op neer dat ze op alle vlakken gemiddeld presteren. Ze zijn nooit zo scherp en snel als een willekeurige telelens of groothoek lens. Het enige voordeel dat je hebt is dat je maar een lens hoeft te gebruiken.....

Compositie

Hoe kun je tot foto's komen waar je 'wow' tegen zegt? Dan moeten ze een krachtige compositie hebben of op een andere manier veel impact geven. 
In de volgende lessen lichten we een paar belangrijke items qua compositie eruit. 

Tot slot....

Hieronder vind je nog een aantal tips en aanwijzingen welke je foto's nog beter kunnen maken. Daarnaast een aantal praktijk voorbeelden van wat je veel voorkomende situaties als uitgangspunt voor je instellingen kunt kiezen.

Nog wat kant en klare oplossingen!

Als je bovenstaande lessen doorgenomen hebt, ben je inmiddels al een aardig eind gevorderd. Eigenlijk kunnen we wel stellen dat je er klaar voor bent. ;) Maar misschien wil je voor een aantal standaard onderwerpen wat tips? Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende (gevraagde) onderwerpen geplaatst met daarbij wat tips om e.e.a. direct tot een geslaagde foto te maken. Helemaal onderaan deze pagina vind je nog een aantal extra opdrachten om je uit te dagen.

Ho! Stop! We zijn er nog niet! Als je bovenstaande volledig snapt en kunt toepassen dan is er nog een belangrijke stap waar je de foto in kunt maken of breken. De nabewerking. Voor veel fotografen is dit een stap die ze niet zetten onder het mom van "de foto is zoals hij is, zo was het...".

Echter de foto is zoals je camera technisch de situatie geïnterpreteerd heeft. Dat is niet hetzelfde als zoals jij het ter plaatse beleefd hebt. In de nabewerking kun je een foto omtoveren van een geslaagd kiekje tot een pareltje aan de muur. Zelfs een bijna mislukte foto (al hebben we dat liever niet) kun je soms in de nabewerking nog omzetten in een meer dan geslaagd resultaat.

Hieronder geven we een aantal richtlijnen/aanwijzingen welke je met wat eenvoudige clicks in vrijwel elk software pakket kunt toepassen.


Extra opdrachten