Skip to main content

HDR fotografie

HDR - landschapsfotografie

Deze foto heb ik kort voor zonsondergang gemaakt in de Loonse en Drunense Duinen. Ineens kwam er mist opzetten. Ik wilde de ster van de zon en heb een HDR afbeelding gemaakt.
Dat betekende drie afbeeldingen: -2 stops, 0 en  +2 stops qua belichting. In Photomatix heb ik daar een HDR afbeelding uit samengesteld.
Daarna heb ik de foto nog wat warmer gemaakt, dus de witbalans een beetje opgeschoven naar geliger tinten.

Lees verder

 hdr1Het komt regelmatig voor dat je niet het contrastverschil dat je ziet goed op de foto krijgt. Als je de donkere delen goed belicht wilt hebben, is je de lucht wellicht overbelicht en andersom. Daarom ben ik groot fan van de HDR techniek. Door drie of zelfs vijf foto's te maken met verschillende belichting en die in een HDR programma samen te voegen, krijg je waanzinnige resultaten. Heb je auto HDR op je camera dan lukt dat in mindere mate.
Zie voor uitgebreid lesmateriaal de module HDR.

Lees verder

 SNY1798Paddenstoelen zijn onwijs leuk om te fotograferen. Ik neem er de tijd voor, omdat ik geen foto’s wil maken die anderen al hebben gemaakt. Ik onthoud plaatsen die ik bijv. op mijn rondje mountainbiken tegenkom en ga dan terug met een cameratas en statief. In dit artikel laat ik zien hoe ik deze foto gemaakt heb.

Lees verder

 SNY1235 2Ik krijg vaak de vraag hoe ik zo’n foto van water maak, zo’n vloeiende stroom. De techniek is eigenlijk omgekeerd aan beweging bevriezen. Je laat de camera lang openstaan, zodat je bewegingsonscherpte krijgt. Zou je uit de hand fotograferen, dan krijg je de omgeving ook niet scherp. Je kan je camera niet zo lang stilhouden. Dit soort foto’s lukt alleen als je een statief gebruikt of je camera ergens op zet. Je moet er even de tijd voor nemen. Het is op zich niet moeilijk, maar een goede voorbereiding is het halve werk!

Lees verder

DSC09339 bewerkt 2Zo'n grote ster van de zon, zonder zo een strook gekleurde cirkels (lensflare), hoe doe je dat? Ik geef je een tip hoe ik dat gedaan heb. Ik had niet veel bij me en moest improviseren. Wel heb je een fotobewerkingprogramma nodig waarbij je lagen gebruikt, bijvoorbeeld Photoshop (elements) of het gratis Darktable.

Lees verder