Het komt regelmatig voor dat je niet het contrastverschil dat je ziet goed op de foto krijgt. Als je de donkere delen goed belicht wilt hebben, is je de lucht wellicht overbelicht en andersom. Daarom ben ik groot fan van de HDR techniek. Door drie of zelfs vijf foto's te maken met verschillende belichting en die in een HDR programma samen te voegen, krijg je waanzinnige resultaten. Heb je auto HDR op je camera dan lukt dat in mindere mate.
Zie voor uitgebreid lesmateriaal de module HDR.
Paddenstoelen zijn onwijs leuk om te fotograferen. Ik neem er de tijd voor, omdat ik geen foto’s wil maken die anderen al hebben gemaakt. Ik onthoud plaatsen die ik bijv. op mijn rondje mountainbiken tegenkom en ga dan terug met een cameratas en statief. In dit artikel laat ik zien hoe ik deze foto gemaakt heb.
Ik krijg vaak de vraag hoe ik zo’n foto van water maak, zo’n vloeiende stroom. De techniek is eigenlijk omgekeerd aan beweging bevriezen. Je laat de camera lang openstaan, zodat je bewegingsonscherpte krijgt. Zou je uit de hand fotograferen, dan krijg je de omgeving ook niet scherp. Je kan je camera niet zo lang stilhouden. Dit soort foto’s lukt alleen als je een statief gebruikt of je camera ergens op zet. Je moet er even de tijd voor nemen. Het is op zich niet moeilijk, maar een goede voorbereiding is het halve werk!
Zo'n grote ster van de zon, zonder zo een strook gekleurde cirkels (lensflare), hoe doe je dat? Ik geef je een tip hoe ik dat gedaan heb. Ik had niet veel bij me en moest improviseren. Wel heb je een fotobewerkingprogramma nodig waarbij je lagen gebruikt, bijvoorbeeld Photoshop (elements) of het gratis Darktable.
Dromerige bloemenfoto’s, je ziet ze vaak voorbij komen. Wil je wel eens weten hoe je die kunt maken en wat je daarvoor nodig hebt? Dat leggen we in deze blog uit.