Fotografie opdrachten
Inspirerende foto-opdrachten buiten de modules om
In deze module vind je opdrachten die je buiten de lessen en modules kunt insturen.
Heb je even geen idee of inspiratie om te fotograferen of vind je het leuk om eens wat doelgerichter op pad te gaan? Kijk dan eens of je met deze opdrachten uit de voeten kan.
De opdrachten zijn voor iedereen, voor elke camera en voor elk niveau.
Als je de opdrachten upload zullen we uiteraard een reactie geven. Vermeld duidelijk om welke opdracht het gaat. Zet er ook bij hoe of waar de foto gemaakt is. Je kunt ook op opdrachten van medecursisten reageren en elkaar zo inspireren.
INSTUREN VAN JOUW OPDRACHT FOTO:
>> Voor direct uploaden van deze opdrachten.
Vergeet niet te vermelden om welke opdracht het gaat.
Vermeld ook bij voorkeur de instellingen van je camera en bijvoorbeeld hoe je de foto gemaakt hebt. Dan kunnen we je daar eventueel mee helpen.

Winterfoto
Maak een foto die lekker winters is.
Wees creatief! Bedenk als je de foto hebt gemaakt of die aansluit bij jouw gevoel voor dit seizoen!

Rood
Maak een foto met rood in de hoofdrol.

Schaduwen
Lange schaduwen laat op de middag of zwarte schaduwen door fel zonlicht midden op de dag. Maak een foto waarbij schaduwen de hoofdrol spelen. Dus geen bijrol! Alles draait om de schaduwen.

Portret
Maak een portretfoto van iemand of een close-up. Het hoeft geen statiefportret te zijn of geposeerd te zijn. Doe gewoon wat jij mooi vindt!

Huisdier in actie
We hopen op veel originele foto's van jouw huisdier in actie. Slapende poezen en honden is relatief makkelijk, maar in beweging? Dat is vaak lastig. op tijd zijn, scherpstellen en een leuke compositie. Gewoon lekker uitproberen. Eerste keer niet gelukt? Gewoon volhouden en wachten op een nieuwe gelegenheid.
Zorg voor voldoende licht!

Laag standpunt
Fotografeer met een laag standpunt een onderwerp dat je anders niet op deze manier in beeld zou brengen. Het moet voor jou echt iets nieuws zijn! Probeer verschillende onderwerpen uit.

Gouden uur
Maak een mooie foto kort na zonsopkomst of net voor zonsondergang. Dit wordt wel het 'gouden uur' genoemd door de warme geelrode tinten. Dit vraagt om een mooie sfeerfoto. Probeer wel een onderwerp erbij in beeld te brengen. Dat kan op de voorgrond zijn, maar ook op de achtergrond. Probeer te vermijden dat je alleen lucht/wolken in beeld hebt of alleen de zon als onderwerp.

Blauwe uur
Maak een foto in het uur (ca.) na zonsondergang. Je zult zien dat de lucht diepblauw wordt. Heb je een statief gebruik die dan. Gebruik de stand Nachtlandschap of de A/Av stand (of P) met de ISO laag. Heb je geen statief, kijk dan of je een stand nachtfoto uit de hand hebt op je camera.

Actiefoto sport
Maak een actiefoto van een sportmoment. Probeer het onderwerp (redelijk) groot in beeld te nemen, dus geen overzicht van een voetbalveld.
Een staande foto is vaak actiever dan liggend, houd hier eventueel rekening mee. (Liggend mag natuurlijk wel).
Je kunt de sportstand van je camera gebruiken of een korte sluitertijd. Maar kun je werken met lange sluitertijden, dan mag dat zeker ook!

Symmetrie
Exact wat de naam zegt. Zoek naar een onderwerp welke volstrekt symmetrisch in beeld gebracht kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan architectuur. Uiteraard kan er (bij architectuur) net een boompje of iets anders teveel staan aan een kant. Probeer dit echter te minimaliseren. Hoe dichter je tegen een spiegelbeeld aan komt tussen links en rechts, hoe sterker je foto.

Vogelperspectief
Fotografeer 180 graden naar beneden. Echt loodrecht! Gevoelsmatig moet je bijna iets tussen je voeten fotograferen. Dit perspectief werkt wat bevreemdend maar ook vaak erg boeiend!

Low Key
Dit is geen onderbelichte foto! Oftewel je onderwerp moet normaal (goed) belicht zijn! De foto heeft echter een overwegend donkere (zwarte) uitstraling. Uiteraard zwart/wit. De moeilijkheidsfactor zit hem er in om je onderwerp juist te belichten en de omgeving zwart te houden. Wat wit is, moet ook echt wit zijn op de foto. Je hebt daarom een groot verschil in contrast (licht en donker) nodig. Een flitser is hiervoor een handig hulpmiddel.

Bokeh
Bokeh verdient allereerst een uitleg. Kijk eventueel bij de module Creatieve technieken. Je ziet dan veel foto's met daarbij in de achtergrond onscherpe lichtbollen. Dat is bokeh. Je moet echter niet vergeten om een onderwerp in de voorgrond te plaatsen. Alleen bokeh is dus niet genoeg. Tegenlicht met vochtdruppels werkt. Of lampen en kerstverlichting. Lekker uitproberen!
>> Naar direct uploaden opdrachten.