Het belang van de zonnekap

lenshoodDe zonnekap is een onderschat onderdeel van je lens. Het heeft wel degelijk nut om hem altijd te gebruiken. Het voorkomt lensflare, geeft meer contrast en biedt bescherming. Er zijn diverse modellen.
Wat voor soort zonnekap moet je nu eigenlijk hebben?

Voordelen van het gebruik van een zonnekap.

Voorkomen van lensflare.

De zonnekap voorkomt instraling van de zon aan de rand van je beeld. Kijk even naar onderstaande tekening. 

lensflare

De grijze lijnen geven de positie van de zonnekap aan. Vrij vertaald komt het erop neer dat je de zon net even afschermd waardoor je lens een beter beeld kan geven. Vergelijk het met kijken richting de zon. Met je hand boven je ogen kun je alles net wat beter zien. Vertaald in een echte foto ziet het er zo uit:

exlenshood(Foto: Canon USA)

Niet alleen ben je de flare links boven kwijt, ook heeft het gehele beeld meer contrast. Het is minder vlak. Alles oogt net wat intenser.

Bescherming

Absoluut een reden om hem te gebruiken. Al wel eens je zonnekap moeten oprapen omdat hij op de grond viel nadat iemand tegen je aanliep? Of als je zelf ergens tegenaan tikt? Dan ben je denk ik al overtuigd. De zonneklap vangt de eerste tik op. Leg je camera dus op een muurtje dan weet je zeker dat de rand van je lens beschermd is. Een deukje in de filterrand oogt misschien niet als een groot probleem, maar is kostbaar om te repareren. Daarnaast belet het je om op dat moment een filter te gebruiken.

Modellen zonnekap.

 

lenshood

Feitelijk zijn er 2 modellen. Het bloem model en het pot model. Alle modellen zijn terug te voeren op deze twee basis vormen. 


Het bloemmodel.

Deze wordt gebruikt bij zoomlenzen. (18-55, 24-70 etc.) Je hebt meerdere brandpuntsafstanden met een zoomlens waardoor er afwisselend een groter of kleiner deel van je lens gebruikt wordt. Op het moment dat je de ondergrens van je lens gebruikt (18, 24 mm), gebruik je de volledige breedte van je lens. De zonnekap mag dan aan de zijkant niet te ver naar voren steken, anders komt hij in beeld (of zorgt voor vignetering!).

Het potmodel.

Bij een telelens ligt dat anders. Je beeld hoek is veel kleiner. Hierdoor kan de zonnekap ook langer zijn. Daarnaast is het ook niet nodig om de zijkant open te laten. 

Welke zonnekap moet je hebben?

Bovenstaande uitleg geeft al een beetje aan dat je het model moet hebben dat exact op maat is voor je lens. Immers een te kleine zonnekap doet niet voldoende en een te grote gaat voor vignetering zorgen. Bij sommige lenzen wordt al een zonnekap meegeleverd. Die is uiteraard precies op maat. Voor andere lenzen moet je hem apart kopen. Kijk bij de fabrikant van je lens op de site naar de exacte type benaming. Let hierbij goed op de letters en cijfers. Om een voorbeeld te geven een Canon EF-S 55-250 IS lens heeft een andere zonnekap nodig dan een EF-S 55-250 IS II lens. De toevoeging "II" lijkt misschien onbeduidend, maar is van groot belang voor de juiste pasvorm. 

De prijs van een zonnekap van de originele lens fabrikant is nogal eens aan de hoge kant. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer andere fabrikanten welke ook goede zonnekappen maken met exact dezelfde pasvorm. Natuurlijk staat er dan geen merknaam van de lens op, maar je prijsvoordeel kan zomaar oplopen naar 50%.

 

Tot slot:

Door de plaatsing van een zonnekap ziet je lens er gewoon beter uit. Zonder zonnekap oogt hij wat kaal. Natuurlijk geen echte reden, maar uiterlijk wil ook wat.