Vuurwerk fotograferen

 MG 8693Vuurwerk is altijd leuk om te fotograferen, maar in de praktijk doe je het niet vaak. Vuurwerk duurt nooit lang en daarom is het belangrijk om van tevoren te weten wat je gaat doen: qua locatie, scherpstellen en belichting.

Locatie
Locatie
Bedenk wat je op de foto wilt: alleen vuurwerk of ook mensen, de omgeving, gebouwen etc.
Als het om mensen gaat en je wilt geen silhouetten, dan kun je ook je flits erbij gebruiken. Dat maakt het allemaal wel wat ingewikkelder. We gaan nu gewoon uit van fotograferen zonder flits.

Zoek een mooie plek uit, met wat ruimte en waar je niet omver gelopen wordt. Je hebt namelijk een statief nodig en elke beweging zal je terugzien in de foto. Je kunt je statief evt. verstevigen door onderaan een zak met bonen, rijst of steentjes te hangen.

Lange sluitertijden: pas op voor bewegingsonscherpte camera
Bij lange sluitertijden moet je oppassen voor bewegingsonscherpte omdat je camera beweegt. Ga bijvoorbeeld niet op een houten vlonder staan waar je elke trilling van voorbij lopende mensen voelt... je gaat immers voor een scherpe foto!

Heb je een afstandsbediening, dan is dat natuurlijk helemaal perfect. Dan voorkom je ook beweging bij het indrukken van de sluiterknop. Heb je die niet dan zou je idealiter de zelfontspanner van je camera kunnen gebruiken om beweging uit te sluiten. Maar bij vuurwerk ben je dan natuurlijk altijd te laat met de foto. Dat doen we dus maar niet.

Lens
Kies ook je lens uit en de mate van zoom! Hoe groot wil je het vuurwerk erop? Op welke afstand is het vuurwerk? Over het algemeen zal je niet teveel willen inzoomen, het moet allemaal wel in je kader passen! Achteraf bijsnijden kan altijd nog.
Teveel groothoek is vaak ook niet mooi, omdat het vuurwerk dan klein wordt ten opzichte van de voorgrond.

 MG 8696

Scherpstellen
Dit is iets wat je ook vooraf kunt doen. Voor vuurwerk moet je meestal focussen op oneindig (tenzij het heel dichtbij is). Om te voorkomen dat tijdens het scherpstellen op vuurwerk je camera op en neer blijft focussen, kun je beter handmatig scherpstellen. Je kunt dit doen door op iets in de verte te mikken en na het focussen het schuifje op de lens van AF naar M zetten (niet te verwarren met de M op het draaiwiel, dan gaat het om de belichtingsinstellingen).
Je kunt dit ook bij daglicht vooraf doen en dan vervolgens met bijv. twee stickertjes op de lens/scherpstelring aangeven waar precies je oneindige focus ligt. Dit is niet alleen een goede methode voor vuurwerk, maar ook als je bijvoorbeeld het noorderlicht wilt fotograferen (wat lijkt me dat gaaf!).

Camera instellen
image007Nu we het scherpstellen hebben geregeld, is de belichting het volgende aandachtspunt. Eigenlijk is het wel aan te bevelen om dit op de handmatige stand te doen. Wellicht is dit nieuw voor je, maar als je met S / T stand wilt werken, kan dat natuurlijk ook.

Om vuurwerk met die mooie lichtsporen vast te leggen, heb je een lange sluitertijd nodig. Bijvoorbeeld 2 tot 8 seconden. Laten we eens in met 4 seconden beginnen. Dan kun je van daaruit met kortere of langere sluitertijden gaan werken. Hoe langer, hoe langer de lichtsporen. Maar bij té lang wordt het een te massief geheel.

- S/T stand (semi-automatisch)
Bij de S/T stand zet je de sluitertijd dan op 4 seconde en de iso op 100. Met de +/- kun je de belichting aanpassen. Bijvoorbeeld een stop donkerder maken.
 

 MG 8673  MG 8693

Dertig seconden …. beetje lang!

Vier seconden: mooie spreiding.

- Manuele stand
 
Op de manuele stand draai je aan een van de wieltjes (of wellicht op jouw camera aan de pijltjes, check je handleiding).
Je zet de sluitertijd op 4 seconde (als start, kun je naar believen aanpassen).
De Iso zet je laag, bijvoorbeeld op 100.  Omdat je met lange sluitertijden werkt, zal de opening klein zijn, immers, er mag niet te veel licht op je sensor vallen, dan krijg je een overbelichte foto (vandaar ook de iso laag).
Zet de f-waarde daarom hoog: bijvoorbeeld f11 of f16. Dit doe je door aan een ander wiel te draaien, met pijltjes of een de +/- knop met het draaiwiel te gebruiken. Elke camera is anders, kijk even hoe het op jouw camera zit.

Hoe is de belichting nu?

Als je de bovengenoemde instellingen hebt gedaan, rolt daar een bepaalde belichting uit. Immers, je hebt zelf iso, sluitertijd en f-waarde ingesteld. De camera gaat niet meedenken, zoals op de (semi) automatische standen. Maar je kunt wél de belichtings aflezen en bijstellen (door iso, sluitertijd of diafrgama aan te passen!

image011

  onderbelicht 1   onderbelicht 2 

gemiddeld belicht
18% grijs

 

 1 stop
 onderbelicht

 

 2 stops
 onderbelicht

Hierboven zie je de lichtmeter die je in de zoeker ziet of op je schermpje. Staat het streepje op 0 of in de plus, dan zal de vuurwerkfoto te licht zijn. Je wilt de lucht donker hebben en moet de foto dus onderbelicht hebben. Hoeveel, dat hangt af van jouw smaak, de kracht van het vuurwerklicht en omgevingslicht.

Om de foto donkerder te maken kun je de f-waarde verder omhoog doen; je zult zien dat de lichtmeter naar de min schuift (bijvoorbeeld -2, maar hangt van licht in de omgeving af). Heb je de iso nog niet op zijn laagst, dan doe je dat als eerste (minder ruis in de foto). Kijk gewoon naar het resultaat.

 MG 8692

  Als je de foto donkerder wilt kun je de f-waarde verhogen, maar ook de sluitertijd korter maken. In dat laatste geval verandert de foto, want worden de lichtsporen minder lang.
 MG 8698   Overbelicht. De kern van het vuurwerk is te wit.
Als de foto te licht is, ga je ook de kleuren missen. 

 Als je de sluitertijd langer wilt om langere lichtsporen te krijgen, bijvoorbeeld 8 seconde (1 stop verschil), dan zet je de f-waarde ook een stop hoger.

 

 

Nu we het scherpstellen hebben geregeld, is de belichting het volgende aandachtspunt. Eigenlijk is het wel aan te bevelen om dit op de handmatige stand te doen.
Wellicht is dit nieuw voor je, maar als je met S / T stand wilt werken, kan dat natuurlijk ook.

Om vuurwerk met die mooie lichtsporen vast te leggen, heb je een lange sluitertijd nodig. Bijvoorbeeld 2 tot 8 seconden. Laten we eens in met 4 seconden beginnen. Dan kun je van daaruit met kortere of langere sluitertijden gaan werken. Hoe langer, hoe langer de lichtsporen. Maar bij té lang wordt het een te massief geheel.

- S/T stand (semi-automatisch)

Bij de S/T stand zet je de sluitertijd dan op 4 seconde en de iso op 100. Met de +/- kun je de belichting aanpassen. Bijvoorbeeld een stop donkerder maken.