Scherpstellen en autofocus

image008Krijg je niet altijd scherp wat je wilt? Lees dan in dit artikel hoe je zelf kunt kiezen met welke punten of welk gebied je waarop scherp stelt. Zo heb je meer controle dan als je camera het bepaalt.
Hoe moet je dan je camera instellen? Dat lees je in dit artikel.

Automatisch scherpstellen  (AF Auto / Meerdere AF punten / Veldstand breed)
Gebruik je automatisch meerdere AF-punten, dan zie je als je focust (door ontspanknop half in te drukken) dat er AF punten oplichten, een kleur krijgen oid. Die punten gebruikt de camera dan om scherp te stellen. Wil je snel een foto maken of moet alles scherp zijn in een landschap en gebruik je een niet al te lage f-waarde, dan werkt dit prima. Je krijgt een gemiddelde scherpstelling.
Veel moderne camera’s hebben ook gezichtherkenning, zodat je bij bijvoorbeeld foto’s met meerdere mensen een prima scherpstelling krijgt.

Zelf bepalen wat scherp wordt: kies de Autofocuspunten of Autofocusgebied
Je kunt het scherpstelgebied van je camera instellen. Je kunt meestal kiezen uit

1) voor alle Autofocus dan wel alle scherpstelpunten van je camera
2) een deel ervan (niet bij alle camera’s)
3) één punt (spot): de middelste of een ander naar keuze
4) MF: manueel scherpstellen, handig bij statief. Gaan we nu niet verder op in.

Je stelt de AF in onder het knopje AF* of in het menu AF (Autofocus) of AF Veldstand (auto versus Enkelpunts). Voor elke camera ziet het er anders uit. Ook verschillen het aantal scherpstelpunten. Kijk evt. in je handleiding. Hieronder zie je in de rechterafbeelding dat alleen het middelste AF punt geselecteerd is. Met pijltjes kun je dit punt vaak nog verplaatsen.

image005   image003

* Niet te verwarren met AF schuifje op de lens zelf, want daarmee kun je alleen AF uitschakelen om op handmatig scherpstellen over te gaan.

Een AF punt gebruiken (Veldstand Spot)

image008Maar het kan ook tegenvallen. Dan stelt de camera net niet scherp op datgene wat jij wilt. Daarom de volgende manier:

Je richt je camera op het onderwerp (bijvoorbeeld het oog in deze kattenfoto), stelt scherp door half in te drukken (scherpstelpunt licht op) en daarna kun je de compositie nog een beetje aanpassen door je camera iets opzij of omhoog te bewegen (maar de afstand onderwerp – lens mag daarbij niet veranderen!).
- richt op datgene wat je scherp wilt hebben en zorg dat een AF punt aangeeft dat het scherp wordt,
- maak vervolgens de compositie,
- houd de ontspanknop half ingedrukt,
- wacht tot je een piepje hoort (dan is de camera klaar met focussen)
- en maak de foto.
Je hebt zo precies scherp wat je wilt.


Kun je een groep AF punten selecteren of een middelgroot gebied, dan kan dat ook handig zijn. Als een punt te specifiek is en het gaat om  een wat groter gebied in de foto.

Contine scherpstellen bij beweging
Staat je camera op continue AF (servo AF) of Dynamisch (onder Veldstand) dan blijft je camera scherpstellen, ook als je half indrukt. Dit is handig bij bijvoorbeeld sportfoto's.
Maar bovengenoemde methode werkt dan niet. Want als je de compositie iets wil veranderen, verandert ook weer de scherpstelling.
Zet de camera dus in principe* bij niet-bewegende beelden op Single/One Shot.
(Dit geldt niet als je de scherpstelling losgekoppeld hebt van de ontspanknop en aan de Back Button Focus hebt toegewezen)

Scherpstellen bij bewegende onderwerpen komt in een ander artikel aan bod.