Foto slim lichter maken

aanpassendetail3

Foto’s lichter maken kan op meeerdere manieren. Een daarvan is met Niveaus. Dit kan met veel fotobewerkingsprogramma’s, waaronder Photoshop, maar ook met het gratis en eenvoudige programma FastStone Imageviewer. Het principe is overal hetzelfde.

Heb je nog geen fotobewerkinsgsoftware, dan kun je Faststone Image Viewer gebruiken. Als je het gratis programma van www.faststone.org gedownload en geïnstalleerd hebt komt je meteen in een handig overzicht van al je foto’s (jpg, maar ook RAW). Rechtsboven kun je het beeld aanpassen, bijv. de foto groot in beeld. Ga je bovenin nu naar Kleuren – Aanpassen Niveaus, dan komt het histogram naast je foto te staan. Ziet er misschien ingewikkeld uit – maar dat is het niet!

Uitgangsfoto: te donker

donker

Hoe 'lees' je een histogram?

image002Het aflezen van een histogram is namelijk heel makkelijk! Het geeft de verdeling van de hoeveelheid lichte en donkere tinten in je foto’s aan. Links staan de donkere pixels, rechts de lichte.

Helemaal links: zwarte driehoekje/slider: 100% zwart, helemaal rechts (witte drihoekje/slider) 100% wit.
Midden: gemiddeld grijs

Verticaal staat het aantal pixels per tint. Hier zie je dus een piek in het middengebied qua tinten en in de lichte delen.
De curve loopt links helemaal door tot in het zwart, dus het contrast is goed (zowel wit als zwart in een foto).

Dit is dus allemaal prima, zolang de curve maar niet recht tegen de rand geplakt zit. Dat moet je voorkomen. Dan ben je alle detail kwijt. Echt overbelicht. Andersom geldt dat ook voor pixels die diepzwart zijn.

Histogram donkere foto hierboven

Kijk je nu naar het histogram van de te donkere landschapsfoto hierboven, dan zie je ook in het histogram dat deze te donker is. Die loopt niet naar rechts door. Dat betekent dat er weinig lichte pixels in de foto zitten.

aanpassendetail1

  donker 

Gehele foto lichter maken

image006    Maak je de foto in zijn geheel lichter met een eenvoudig programma, dan krijg je de situatie zoals hiernaast. Het gras is nu prima, maar de lichte delen zijn nu wat te licht. Ook alles wat donker was is lichter en daardoor verlies je contrast en diepte.

Lichter maken met niveaus

Schuif de rechter slider (het driehoekje onder de horizontale as) zoveel naar links, totdat hij de curve raakt. Nu zijn de allerlichtste pixels (hooglichten) lichter, maar de rest niet. Kijk wel wat er gebeurt, jij bepaalt wat je mooi vindt. Het schuifje moet je niet té ver naar links schuiven, want dan krijg je overbelichting van de lichte delen.   aanpassendetail1  aanpassendetail2 

Het zelfde geldt voor de slider links. Als je die iets naar rechts schuift, worden de allerdonkerste delen nog donkerder. Dat was hier maar minimaal nodig. Door deze twee simpele handelingen heb je meteen meer contrast in je foto. Aan jou is het om te kijken wat je mooi vindt.

Nu heb je nog de slider in het midden. Die kun je naar links of rechts schuiven om de middentonen (zoals het gras en de bergen) wat lichter of donkerder te maken. Ook weer naar jouw smaak. Hieronder het eindresultaat van Niveaus vergeleken met de eerste manier. Je ziet dat de rotsen op de voorgrond bij deze methode meer detail bevatten.

 image006  image011

Andere methoden

Wil je het nog preciezer doen, dan kun je de Aanpassen met Curven gebruiken. Die heb je ook in bijvoorbeeld Photoshop. Ook met deze methode kun je belichtingstint lichter of donkerder maken op basis van het histogram.In Lightroom kun je heel eenvoudig de hooglichten, witte tinten, schaduwen, donkere tinten en zwart aanpassen.

In uitgebreidere fotobewerkingsprogramma’s kun je per kleur de belichting kunt aanpassen. Dus je kunt bijvoorbeeld alleen de blauwe lucht donkerder maken of het groen/geel van het gras lichter.

Tot slot

Cursisten van de Online FotoSchool krijgen altijd een handleiding van Faststone Image Viewer. Zo heb je basisgereedschap om bijvoorbeeld vlekjes te verwijderen, de foto recht te zetten of bij te snijden. Er zitten trouwens ook leuke creatieve mogelijkheden in.

We bieden ook een cursus Lightroom aan, voor als je echt alles uit je foto’s wilt halen. Dat is een (betaald) programma dat ontzettend veel kan en waar je absoluut beloond wordt als je er even wat tijd in steekt.