Back Button Focus

back button afBack Button Focus: volgens ons BFF (Best Friend Forever).
Dit houdt in dat je het scherpstellen toewijst aan een andere knop. Dus niet meer door het half indrukken van de ontspanknop. Ben je eraan gewend, dan wil je niet meer anders. Zowel bij sport- als landschapsfoto's.

(Onderstaand filmpje legt het uit.) Wellicht zul je twijfelen of het handig is. Ik wil inmiddels niet meer zonder. Het aantal geslaagde (scherpe) foto's is hoger. Daarnaast werkt het ook sneller. Door het drukken op de aparte knop gaat je camera scherp stellen.

Heb je hem op continue focus staan en hou je de knop ingedrukt dan blijft hij scherpstellen. 
Druk je nu af, dan hoeft hij niet eerst scherp te stellen (beeld is immers al scherp door het indrukken van de andere knop) en kan gelijk de foto gemaakt worden. Met name bij sport een pure snelheidswinst die zich vertaald in een hoger aantal scherpe foto's. Echter ook in de natuur is het handig. Hercompositioneer je veel en hou je daarbij de knop half ingedrukt? Dat is nu niet meer nodig. Centrale punt gebruiken om scherp te stellen via de aparte knop. Knop loslaten (beeld blijft vanaf nu scherp gesteld op dat punt). En vervolgens hercompositioneer je.


Deze functie zit op vrijwel alle SLR camera's. Wellicht is het even googlen. Maar het kan in iedergeval, wat ik zo zag, op een flink aantal Canon/Nikon en Pentax camera's. Een simpele zoektocht met de term "Back button focus" + je cameramodel laat zien of het wel niet mogelijk is.