Foto slim lichter maken

aanpassendetail3

Foto’s lichter maken kan op meeerdere manieren. Een daarvan is met Niveaus. Dit kan met veel fotobewerkingsprogramma’s, waaronder Photoshop, maar ook met het gratis en eenvoudige programma FastStone Imageviewer. Het principe is overal hetzelfde.

Bracketing

AEB RangeBracketing of AEB (Automatic Exposure Bracketing) is het maken van meerdere identieke foto's met verschillende belichtingen. Handig om achteraf de beste eruit te halen of samen te stellen tot een HDR afbeelding. Hoe werkt AEB?

Scherpstellen en autofocus

image008Krijg je niet altijd scherp wat je wilt? Lees dan in dit artikel hoe je zelf kunt kiezen met welke punten of welk gebied je waarop scherp stelt. Zo heb je meer controle dan als je camera het bepaalt.
Hoe moet je dan je camera instellen? Dat lees je in dit artikel.

Back Button Focus

back button afBack Button Focus: volgens ons BFF (Best Friend Forever).
Dit houdt in dat je het scherpstellen toewijst aan een andere knop. Dus niet meer door het half indrukken van de ontspanknop. Ben je eraan gewend, dan wil je niet meer anders. Zowel bij sport- als landschapsfoto's.

Het belang van de zonnekap

lenshoodDe zonnekap is een onderschat onderdeel van je lens. Het heeft wel degelijk nut om hem altijd te gebruiken. Het voorkomt lensflare, geeft meer contrast en biedt bescherming. Er zijn diverse modellen.
Wat voor soort zonnekap moet je nu eigenlijk hebben?

Focus stacking

EindresultaatUit een reeks foto's met een beperkte scherptediepte een foto samenstellen met een maximale scherptediepte. Natuurlijk kun je soms naar F22 of F36 voor maximale scherptediepte, maar vaak presteert je lens dan niet optimaal. Hoe werkt dit en waarom is dit handig?